00 Ako vyhackovať otcovstvo: Intro


Prečo sme sa vôbec rozhodli robiť podcast o otcovstve? Kto sme? A s kým sa o otcovstve budeme baviť? Naozaj sme prišli na to, ako vyhackovať otcovstvo?*

Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovedáme v úvodnej epizóde nášho nového projektu – zatiaľ vo forme podcastu – Ako vyhackovať otcovstvo.

Nemáme odpoveď na to, ako byť najlepším otcom. A vieme, že univerzálna odpoveď ani neexistuje. No spoločne chceme hľadať inšpiráciu od skúsenejších (nielen otcov).

Aj keď o rodičovstve dnes už existuje veľa dostupných zdrojov, mnohé sú zamerané na mamičky alebo písané skôr ženským jazykom. (Čo je samozrejme super, teším sa z toho a fandíme!) Pri debatách s inými otcami sme si však uvedomili, že niektoré veci potrebujeme počuť iným, otcovským jazykom.

Napriek tomu, že naši hostia sú odborníkmi vo svojich oblastiach, cieľom podcast nie je volať si a rozprávať sa s expertmi na konkrétne témy.

V prvom rade sa rozprávame s otcami a o ich prístupe k rodičovstvu.

Chceme riešiť to, čo nás samých zaujíma – od výchovy a limitácie výchovy, cez stravovanie, vzdelávanie, až po sebapoznávanie a úlohu otca v dnešnej dobe. A mnoho iného.

Ak niečo z tém u vás zarezonovalo, vypočujte si túto úvodnú alebo ktorúkoľvek inú epizódu. Či už ste otec, alebo budúci otec, prípadne mamička a manželka, ktorá nám chce viac rozumieť, alebo ktokoľvek iný.

Budeme vďační za váš feedback, otázky, tipy na hostí, či iné postrehy, ktoré zašlete na: my@otcovia.com.

Pod každou epizódou nájdete aj linky na zdroje, ktoré spomíname v debate. Nezabudnite si dať rýchlosť počúvania aspoň na 1,5x. O nič neprídete a kým nakrájate tú cibuľu na večeru či odveziete deti na krúžok, stihnete toho vypočuť viac.

*Spoiler alert: Neprišli, ale tento projekt je jedna z ciest, ako na to chceme prichádzať.

Odkazy k epizóde:

  • Dušan Plichta: Nemusím, ale môžem. Odolnosť, regenerácia, CBD a rodičovstvo
  • Robert Plomin: Blueprint
  • The Serendipity Mindset: The Art and Science of Creating Good Luck by Christian Busch
  • My Green School Dream TED Talk by John Hardy